Učinkovito odmaši odtoke| Blog Bokashi Organko | Skaza

Kako učinkovito odmašiš odtoke?

Vsakdo je že kdaj imel zamašen odtok, zaradi česar voda zastaja v umivalniku ali koritu in povzroča neznosen vonj. Takrat posežemo po agresivnih čistilih, ki imajo negativen vpliv na okolje, po možnosti pa niti pomagajo ne. Ali si vedel, da imamo v vsakem domu, pravzaprav v vsakem košu za biološke odpadke, zelo učinkovito orožje proti zamašenim odtokom?

Ne odlašaj. Izberi si svoj kompostnik in že danes začni pridelovati naravno sredstvo za odmaševanje odtokov. Izberi svojega zdaj.

Zelo močno in naravno sredstvo za odmaševanje odtokov

Bokashi tekočina je stranski produkt, ki nastane med procesom fermentacije organskega materiala v kompostniku Bokashi Organko. Ta tekočina je polna hranilnih snovi, vendar je tudi zelo koncentrirana in zelo kisla. Poleg tega je mikrobiološko zelo bogata.

Uporabi bokashi tekočino kot čistilo za odtoke. Bokashi tekočino preprosto zlij v kateri koli odtok v kopalnici ali kuhinji; lahko jo celo zliješ v stranišče. Tekočina bo nato začela opravljati svoje – razgradila bo nakopičene pralne praške, toaletni papir in druge materiale, ki lahko zamašijo odtok. Poleg tega bo preprečila nadaljnje kopičenje maščobe v ceveh.

Kako uporabljati bokashi tekočino?

Nerazredčena tekočina: za odtoke in razkuževanje greznice ter zatiranje plevela.

Razredčena tekočina: odlično gnojilo za zalivanje sobnih in vrtnih rastlin. Razredčimo jo z vodo v razmerju 1:200 (1 dl tekočine na 20 l vode).

Ne odlašaj. Izberi si svoj kompostnik in že danes začni pridelovati naravno sredstvo za odmaševanje odtokov. Izberi svojega zdaj.

Bokashi kompostiranje je priljubljen način ravnanja z biološkimi odpadki

Anaerobni postopek kompostiranja se imenuje bokashi kompostiranje. Vedno bolj priljubljen je za uporabo v gospodinjstvih in temelji na uporabi učinkovitih mikroorganizmov (EM). EM se dodajo v kompostnik kot sredstvo za posipanje ali tekočina med polnjenjem.

Kompostiranje bioloških odpadkov v posodi Bokashi Organko traja le od dva do tri mesece, saj dodatek efektivnih mikroorganizmov deluje kot pospeševalec procesa.

Med fermentacijo in razgradnjo organskih snovi v kompostniku Bokashi Organko nastaja sekundarni proizvod: tekočina, ki jo je treba redno odvajati. To tekočino lahko uporabiš za zatiranje plevela, čiščenje odtokov in gnojenje sobnih rastlin.

Fermentacija, ki poteka v sistemu bokashi s pomočjo učinkovitih mikroorganizmov, zagotavlja, da razgradnja odpadkov ne povzroča neprijetnega vonja, ki privablja mušice, in da se črvi ne razmnožujejo.

Fermentiraš lahko: večino bioloških odpadkov, ki nastajajo v gospodinjstvih: ostanke hrane, olupke, sir, mlečne izdelke, meso, manjše kosti, kavno usedlino, ovenele cvetlice, čajne vrečke, manjše količine papirnatih robčkov ... Kompostiranje bokashi je anaerobni proces, ki ne prispeva k izpustom CO2. Potrebujemo kompostnik Bokashi Organko, kamor lahko dodajamo tudi meso in citruse, ker efektivni mikroorganizmi učinkujejo proti patogenim organizmom.

Ne smeš dodajati tekočin, kot so kis, sok, mleko, olje, voda, iztrebkov, velikih kosti in pepela.

Po kompostiranju lahko kompostno maso zakoplješ na vrtni gredi ali jo dodaš na kompostni kup. Izboljša tla na tvojem vrtu, saj se v njih hitro razgradi, izboljša njihove fizikalne in kemične lastnosti ter tako poveča njihovo rodovitnost.

Ne odlašaj. Izberi si svoj kompostnik in že danes začni pridelovati naravno sredstvo za odmaševanje odtokov. Izberi svojega zdaj.

 
Nazaj na spletni dnevnik